Do góry

Desery Przepis na:

A'la kariokes

A'la kariokes

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 302

Ciasteczka z chałwą - wyjątkowy grecki przysmak.

Składniki

  • 150 ml śmietany 30%
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g herbatników
  • 100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 ml rumu
  • 2 gorzkie czekolady
  • pół łyzki oleju rzepakowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
A'la kariokes

Przygotowanie

  1. Podgrzej w garnku śmietanę, masło i miód. Wymieszaj.

  2. Pokrusz herbatniki. Zmiel orzechy. Pokrusz chałwę.

    Wymieszaj w misce : herbatniki, chałwę, orzechy, kakao, cynamon.

  3. Połącz mokre i suche składniki, dodaj rum. Wymieszaj do całkowitego połączenia ( masa powinna być zwarta).

  4. Uformuj 2 wałeczki o średnicy ok. 7 cm, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 3 godziny.

  5. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i olej.

  6. Wyjmij ciasto z lodówki i potnij na plastry 2-centymetrowe. Każdy zanurz w czekoladzie. Wyjmuj widelcem na talerz. Możesz zrobić wzorek. Talerz wstaw ponownie do lodówki, aby czekolada stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń