Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z chałwą - wyjątkowy grecki przysmak.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3800
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414538
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2329
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3800
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414538
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2329
Składniki
Podgrzej w garnku śmietanę, masło i miód. Wymieszaj.
Pokrusz herbatniki. Zmiel orzechy. Pokrusz chałwę. Wymieszaj w misce : herbatniki, chałwę, orzechy, kakao, cynamon.
Połącz mokre i suche składniki, dodaj rum. Wymieszaj do całkowitego połączenia ( masa powinna być zwarta).
Uformuj 2 wałeczki o średnicy ok. 7 cm, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i olej.
Wyjmij ciasto z lodówki i potnij na plastry 2-centymetrowe. Każdy zanurz w czekoladzie. Wyjmuj widelcem na talerz. Możesz zrobić wzorek. Talerz wstaw ponownie do lodówki, aby czekolada stężała.