Do góry

Desery Przepis na:

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

Przepis dnia 2021-12-08
Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 8159

Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną. W moim domu to zestawienie smaków okazało się hitem. Ciasto znikneło w mgnieniu oka. Jest to doskonała propozycja na święta.

Składniki

  • ciasto kruche
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • masło 150 g
  • Cukier puder 100 g
  • żółtka 4 szt.
  • jabłka duszone
  • jabłka 1,5 kg
  • cukier 150 g
  • cynamon 10 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • krem śmietanowy
  • śmietana 30 % 500 ml
  • Cukier puder 150 g
  • śmietanfix 10 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
    Jabłka duszone: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix.
    Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń