Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Amerykańskie muffiny"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Miękką margarynę włóż do rondla lub garnuszka o grubym dnie. Dodaj kilka łyżek wody (ok. 1/4 szklanki), wsyp dwie szklanki cukru. Podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej do większej miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do rozpuszczonej masy z tłuszczu i cukru dodaj żółtka, wymieszaj z kilkoma kroplami olejku.
Porcjami dodawaj mąkę. Miksuj na gładkie ciasto. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do ciasta. Wsyp żurawinę. Foremki do muffinek napełnij do 2/3 wys. przygotowaną masą. Piecz 20 min w 180 st. Ostudź i udekoruj.
Czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 90 gr.
Suszoną żurawinę, podobnie jak rodzynki, przed dodaniem do muffinek czy innych wypieków możesz namoczyć w alkoholu: rumie, wiśniówce lub koniaku.Źródło: Świat kobiety