Do góry

Desery Przepis na:

Amerykańskie muffiny

Amerykańskie muffiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Amerykańskie muffiny"

Składniki

  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • sól
  • olejek waniliowy
  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • cukrowe lub marcepanowe ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Amerykańskie muffiny

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę włóż do rondla lub garnuszka o grubym dnie. Dodaj kilka łyżek wody (ok. 1/4 szklanki), wsyp dwie szklanki cukru. Podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia.

  2. Mąkę przesiej do większej miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do rozpuszczonej masy z tłuszczu i cukru dodaj żółtka, wymieszaj z kilkoma kroplami olejku.

  3. Porcjami dodawaj mąkę. Miksuj na gładkie ciasto. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do ciasta. Wsyp żurawinę. Foremki do muffinek napełnij do 2/3 wys. przygotowaną masą. Piecz 20 min w 180 st. Ostudź i udekoruj.

  4. Czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 90 gr.

  5. Suszoną żurawinę, podobnie jak rodzynki, przed dodaniem do muffinek czy innych wypieków możesz namoczyć w alkoholu: rumie, wiśniówce lub koniaku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń