Na wierzchu można udekorowac prażonymi orzechami włoskimi.
Babeczki czekoladowo-jabłkowe
Składniki
- Mus jabłkowy, 1 + 1/3 szkl
- jabłka, 4-5 szt
- Kakao holenderskie, 2 łyż
- cynamon, 0,5 łyż
- proszek do pieczenia, 1 łyż
- sól, 1 łyż
- masło, 150 g
- olej, 0,5 szkl
- cukier żelujący, 1 + 3/4 szkl
- Ekstrakt waniliowy, 0,5 łyż
- maślanka, 0,5 szkl
- Czekolada mleczna, posiekana, 390 g
- Śmietana kremówka, 170 ml
- Imbir (w plasterkach), 1 szt
- jajka, 2 szt
Składniki
- Mus jabłkowy, 1 + 1/3 szkl
- jabłka, 4-5 szt
- Kakao holenderskie, 2 łyż
- cynamon, 0,5 łyż
- proszek do pieczenia, 1 łyż
- sól, 1 łyż
- masło, 150 g
- olej, 0,5 szkl
- cukier żelujący, 1 + 3/4 szkl
- Ekstrakt waniliowy, 0,5 łyż
- maślanka, 0,5 szkl
- Czekolada mleczna, posiekana, 390 g
- Śmietana kremówka, 170 ml
- Imbir (w plasterkach), 1 szt
- jajka, 2 szt
Etapy przygotowania
Ugotować razem: jabłka, cukier, cynamon i imbir w plasterkach, następnie wyjąć imbir i zmiksować. Zmiksować razem: masło, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i dwa jajka - na gładka masę. Wymieszać razem maślankę, mus jabłkowy i posiekaną czekoladę(220g, reszta na potem) Płynne składniki podzielić na 2 porcje, sypkie składniki na 3. Wymieszać razem dodając raz sypkie, a raz płynne masy (składniki). Natłuszczyć foremki olejem i obsypać cukrem po całości. Przelać masę do foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na 30-35 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zmieszać razem kremówkę, 170g posiekanej czekolady i łyżkę masła. Masą polać ostudzone babeczki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 183
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 174
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2619
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 183
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 174
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2619
Składniki
- Mus jabłkowy, 1 + 1/3 szkl
- jabłka, 4-5 szt
- Kakao holenderskie, 2 łyż
- cynamon, 0,5 łyż
- proszek do pieczenia, 1 łyż
- sól, 1 łyż
- masło, 150 g
- olej, 0,5 szkl
- cukier żelujący, 1 + 3/4 szkl
- Ekstrakt waniliowy, 0,5 łyż
- maślanka, 0,5 szkl
- Czekolada mleczna, posiekana, 390 g
- Śmietana kremówka, 170 ml
- Imbir (w plasterkach), 1 szt
- jajka, 2 szt
Ugotować razem: jabłka, cukier, cynamon i imbir w plasterkach, następnie wyjąć imbir i zmiksować. Zmiksować razem: masło, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i dwa jajka - na gładka masę. Wymieszać razem maślankę, mus jabłkowy i posiekaną czekoladę(220g, reszta na potem) Płynne składniki podzielić na 2 porcje, sypkie składniki na 3. Wymieszać razem dodając raz sypkie, a raz płynne masy (składniki). Natłuszczyć foremki olejem i obsypać cukrem po całości. Przelać masę do foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na 30-35 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zmieszać razem kremówkę, 170g posiekanej czekolady i łyżkę masła. Masą polać ostudzone babeczki.