Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki czekoladowo-jabłkowe

Babeczki czekoladowo-jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 565

Na wierzchu można udekorowac prażonymi orzechami włoskimi.

Składniki

  • Mus jabłkowy, 1 + 1/3 szkl
  • jabłka, 4-5 szt
  • Kakao holenderskie, 2 łyż
  • cynamon, 0,5 łyż
  • proszek do pieczenia, 1 łyż
  • sól, 1 łyż
  • masło, 150 g
  • olej, 0,5 szkl
  • cukier żelujący, 1 + 3/4 szkl
  • Ekstrakt waniliowy, 0,5 łyż
  • maślanka, 0,5 szkl
  • Czekolada mleczna, posiekana, 390 g
  • Śmietana kremówka, 170 ml
  • Imbir (w plasterkach), 1 szt
  • jajka, 2 szt
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki czekoladowo-jabłkowe

Przygotowanie

  1. Ugotować razem: jabłka, cukier, cynamon i imbir w plasterkach, następnie wyjąć imbir i zmiksować. Zmiksować razem: masło, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i dwa jajka - na gładka masę. Wymieszać razem maślankę, mus jabłkowy i posiekaną czekoladę(220g, reszta na potem) Płynne składniki podzielić na 2 porcje, sypkie składniki na 3. Wymieszać razem dodając raz sypkie, a raz płynne masy (składniki). Natłuszczyć foremki olejem i obsypać cukrem po całości. Przelać masę do foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na 30-35 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zmieszać razem kremówkę, 170g posiekanej czekolady i łyżkę masła. Masą polać ostudzone babeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

FasOlka 13 grudnia 2008 . Ja mam tak napisane w przepisie.
. Czegoś się tak uczepił człowieku . !! .
. KAżdy przepis jaki wstawię, to ci się nie podoba, masz jakieś pretensje . . .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jaolowiecki 07 grudnia 2008 Chyba brakuje maki.Jakie sypkie produkty?Foremek nie natluszcza sie olejem tylko maslem-wiem z doswiadczenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń