Do góry

Desery Przepis na:

Babka Cytrynowa

Przepis dnia 2014-04-07
Babka Cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 47934

Zalety jakie niesie ze sobą pieczenie tak wyśmienitej babki, to szybkość jej wykonania, i świetny efekt na koniec

Składniki

  • mąka, 0,5kg
  • cukier, 0,3kg (ok.1,5 szklanki)
  • masło lub margaryna, 250g
  • mleko, 0,5 szklanki
  • jajka, 4 sztuki
  • proszek do pieczenia, 1 sztuka (ok.18g)
  • starta skórka z cytryny, aromat cytrynowy lub wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka Cytrynowa

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami (białka ubić na sztywna pianę)

  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Składniki dobrze wymieszać

  3. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, aromat cytrynowy lub sok z cytryny.

  4. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy

  5. Piec w formie do babek w temp. ok.200 stopni przez ok.70minut

  6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub lukrem-wg upodobań :) ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń