Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 217
Dodano: 21.11.2010
Odsłon: 59799
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Białka ubijamy, dodając powoli cukier. Następnie dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę, kisiel i proszek. Wszystko delikatnie mieszamy, dodając olej. 3/4 ciasta wylewamy do keksówki, do reszty dodajemy kakao i łyżką wykładamy je na białe ciasto. Całość pieczemy przez ok. 40 min w 170*C
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

JALAPATRI 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobre ciacho tylko uciekło z keksówki :), może zbyt ambitnie ubijałam jajka :). Szybko znika z talerzyka mniam mniam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

petek1979 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
wlasnie w piekarniku zobaczymy co wyjdzie bo robi sie latwo0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciasto ,zrobiliśmy z żoną ale z większego przepisu ,,4 szkl .mąki i 1,5 szkl .cukru oraz tylko 6 jaj ,otarta skórka z cytryny ,oraz sok z cytryny ,reszte dawaliśmy jak w przepisie ,na wierzch polewa ,niebo w gębie ,pozdrawiam .2 Kto głosował? | Odpowiedz

Mirinda_S 19 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda i pysznie smakuje. Jaką keksówkę stosujesz, bo chyba trzeba długą, w krótkiej ciasto mi tak wyrosło, że hoho!Do aks12: zachęcona wyglądem ciasta, aczkolwiek zaniepokojona Twoim komentarzem użyłam takich składników jak podaje nam autorka przepisu, tylko zmieniłam trochę kolejność, na taką którą znałam z ciast o podobnym charakterze, tj. białka na sztywno, wtedy cukier i jeszcze raz ubić na sztywno, żółtka, potem olej, a potem mąka wymieszana z kisielem /kiślem??/ i proszkiem. Dalej postępowałam tak, jak podaje montagnarde. Nie wiem czy to miało wpływ na wyrośnięcie ciasta, ale wyrosło cudnie.
Autorce dziękuję za pyszną inspirację :D
0 Kto głosował? | Odpowiedz

hencab1946 18 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo pysznie wygląda na pewno wyprubuję2 Kto głosował? | Odpowiedz

montagnarde 03 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Nie zniechęcaj się :) Wydaje mi się, że wszystko opiera się na dobrze ubitych białkach- później trzeba wszystko delikatnie wymieszać.0 Kto głosował? | Odpowiedz

ask12 03 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
twoje wygląda pysznie , ja robiłam 2 razy z tego przepisu i niestety nie wyszło.0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 21 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda bardzo puszyście i smacznie i ten żółty kolorek,super0 Kto głosował? | Odpowiedz