Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną babkę kakaową z sernikową wkładką. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i smaczna. Pyszne i wilgotne ciasto kakaowe skrywa w sobie serowa niespodziankę. Mase serowa jeśli macie taka ochotę możecie również doprawić ekstraktem waniliowym lub dodać do niej skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 25
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 27
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 25
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1970
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 25
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 27
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 25
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1970
Składniki
Do miski dodać składniki na masę serową i dobrze zblendować za pomocą ręcznego blendera na gadką masę.
W osobnej misce utrzeć jajka z dodatkiem soli i cukru, na puszystą masę. Do jajek kolejno dodawać olej, maślankę, kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać za pomocą miksera. Do dobrze wymieszanych składników następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać łyżką. Na sam koniec cały czas mieszając do masy wlać gorącą wodę.
Do formy na babkę przelać 2/3 ciasta i ułożyć na nim łyżką masę serową. Następnie na masę serową wylać resztę ciasta kakaowego. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja piekarnika góra -dół w 180 st. C, przez 40 – 60 minut. Ciasto piec do suchego patyczka, pamiętając, ze każdy piekarnik ma inną moc i czas pieczenia w każdym wypadku moze być inny.
Upieczone ciasto wystudzić w formie. Schłodzone ciasto wyjąc z formy i ozdobić według uznania. Swoja babkę polałam ganachem, który zrobiłam rozpuszczając w kąpieli wodnej, czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Patrz film.
Babkę można przechowywać kilka dni w lodówce, babka również świetnie się mrozi wiec można ją przygotować wcześniej. Smacznego!