Do góry

Desery Przepis na:

Bananowa fantazja

Bananowa fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 18077

Ciasto godne polecenia!!!!!!!!!!!!! Do tego ciasta zamiast Bananow mozna tez dodac truskawki, maliny , borówki amerykanskie itd. ale najlepsze polaczenie owocow z tym ciastem to BANANY ;)

Składniki

  • CIEMNY BISZKOPT :
  • 10 duzych jajek
  • 1 szkl . cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1, 5 szkl. maki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg sernikowy ( w wiaderku 500g)
  • 4 łyżki czubate cukru pudru
  • pół soku z cytryny
  • 2 op. Śmietan-fix
  • BITA ŚMIETANA:
  • 500 ml kremówki 30% lub 36 %
  • 2 op. Śmietan-fix
  • 4 łyżki czubate cukru pudru
  • Pozostałe składniki:
  • 5-6 duzych Bananów, pół soku z cytryny ,1 cała czekolada deserowa (lub dotowa polewa)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bananowa fantazja

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :


    Sposób przygotowania:

    1). Rozgrzać piekarnik do 200 st. C .Dużą Formę wysmarować (dno i boki), tłuszczem i opsypać maką !


    2). Białka oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i zmiksować następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia się składników, następnie stopniowo dodawać makę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mieszać na najniszych obrotach, dodać kakao i na poczatku wymieszać łyżką a dopiero potem mikserem . Biszkopt wylać na wczesniej przygotowaną formę i wtawić na 180st. C na 30min.

    3). Gdy biszkopt będzie upieczony i zimny przekroić go na pół.

  2. Masa Serowa :


    Wszystkie składniki na masę serową połączyć i zmiksować na najwyższych obrotach.


    Bita śmietana:

    Wszystkie składniki na Bitą śmietanę połączyć i zmiksować na najwyższych obrotach.


    Bitą śmietanę i masę serową połączyć i zmiksować na najwyższych obrotach.



    Banany pokroić w plasterki. Pierwszą część biszkoptu nasączyć (najlepiej sokiem (syropem) , który rozrabia się z wodą - smak owoce leśne lub czarna pożeczka ), wyłożyć część masy i rozprowadzć po biszkopcie ,poukładć pokrojone banany i skropić sokeim z cytryny (żeby banany nie zczerniały !!!).Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i całość posmarować pozostą częśćią masy .Reszte pokrojonych bananów powkładć tak żeby stały pionowo i skropić sokeim z cytryny.
    Czekoladę roztopić w microvali (1min. przemieszać i znów). Gdy czekolada będzie roztopiona polać ciasto i wstaić do lodówki na ok. 2 godziny .(Ciasto orzechowywać w lodówce ;))) ) .




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 14 stycznia 2016 Czy na pewno do masy serowej dodajemy śmietan fix? W przepisie nie podałaś wielkości blaszki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń