Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Białka ubić na sztywno , dodawać po łyżce cukru , cały czas ubijając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru . Zajęło mi to około 15 minut . Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną . Ubić chwilkę .
Piekarnik nagrzać do 170 stopni . Gotową bezę uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w okrąg, po środku zrobić wgłębienie na śmietanę . Włożyć do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 100 stopni . Bezę suszyłam około 1,5 godziny . Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w piekarniku .
Śmietanę ubić na sztywno , ja nie dodawałam cukru bo beza jest wystarczająco słodka. Wyłożyć śmietanę na bezę , następnie udekorować owocami i polewą czekoladową .