Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe ciasto marchewkowo-bananowe z bakaliami

Bezglutenowe ciasto marchewkowo-bananowe z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 90

Słodkie, smaczne zdrowe ciasto dobre dla każdego łasucha oraz dla tych którzy unikają glutenu i laktozy.

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 1 banan
  • 50 g mąki z ciecierzycy lub jaglanej, owsianej czy ryżowej
  • 50 ml mleka bez laktozy
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich oraz żurawiny
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezglutenowe ciasto marchewkowo-bananowe z bakaliami

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
    Formę wysmaruj tłuszczem (można też wyłożyć papierem do pieczenia).

    Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, odciśnij nadmiar soku.

    Banana rozgnieć i dodaj do marchwi ,wymieszaj.

    Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia.


    Wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piekarnik elektryczny: ok. 180 °C (termoobieg)

    Czas pieczenia: 50 min.

    Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem, wyłóż kremem, konfiturą lub polej czekoladą ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń