Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt jasny

Biszkopt jasny

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 138802

Biszkopt jasny zaczerpnięty ze zbiorów Siostry Anastazji i zawsze się udaje :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku i po odrobinie cukru ciągle ucierając.
    Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub na małych obrotach miksera.
    Przelać do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 160-180st. około 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia_wi 29 maja 2014 Najlepszym sposobem, który mama i babcia mnie nauczyły jest napierw ubić białka na sztywno, miksować dalej dodając po jednym zółtku i odrobinie cukru aż się rozpuści w miksowaniu (podzielić cukier na tyle części ile jest żółtek). I tak do końca żółto, cukier, chwilkę miksować...żółtko, cukier, miksować...na końcu mąka i wymieszać już łyżką albo na małych obrotach żeby napowietrzone ciasto nie straciło dużo powietrza...
Myślę że dokładnie już wytłumaczyłam
Pozdrawiam i życzę udanego biszkoptu :):)
Odpowiedzi: 1 ▼

47 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 29 maja 2014 A Kocie nie bardzo zrozumiało. Jak to ucierać ubite białka dodając żółtka i cukier? Ucierać czy mieszać? Czy osobno ucierać żółtka z cukrem i potem dodawać do ubitych białek i mieszać? Akurat z biszkoptem mam zawsze problem.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 27 maja 2014 Madziu, świetny, równiutki, tortownica 26 cm?

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń