Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada makowa

Biszkoptowa rolada makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 26729

W mojej rodzinie nie przepadamy za tradycyjnym makowcem na cieście drożdżowym. Stąd pomysł na otulenie maku biszkoptem.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkoptowa rolada makowa

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, a następnie roztrzepane żółtka. Mase jajeczna łączymy delikatnie z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę (taką "z pietra piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 13-15 min.

  2. Na blacie (stole) rozkładamy lniana ściereczkę. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odwracamy do góry nogami na ściereczkę, zdejmujemy papier i gorącą rolujemy. Wystudzone ciasto rozwijamy, równomiernie pokrywamy masa makową i ponownie zwijamy. Dekorujemy wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 kwietnia 2011 Mi też by posmakowała, bo również nie przepadam za drożdżowym ciastem. Mam nadzieję, że nie przestraszę się robienia tej rolady, gdyż jeszcze nie próbowałam w ten sposób piec biszkopta. Czy czymś "sklejasz" na końcu aby rolada się nie rozwinęła ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

porta 26 kwietnia 2011 No tak, wypróbowany przepis, który zawsze wychodzi, a jak smakuje. Pięknie urósł biszkopcik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń