Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowe magdalenki

Budyniowe magdalenki

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 1212

Dodano:

Odsłon: 4797

Interesująca wariacja na temat pysznych Francuskich ciasteczek. Dodatek do ciasta budyniu nadaje niezwykłego smaku.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 100 g
  • masło 80 g
  • cukier 70 g
  • budyń w proszku 60 g
  • Cukier wanilinowy 20 g
  • jajka 2 szt.
  • aromat waniliowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek budyniowy przesiewamy.Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo w trakcie ubijania dodajemy oba cukry. Do ubitej bezy dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy mąkę , proszek budyniowy i aromat śmietanowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy rozpuszczone masło. Krótko miksujemy. Formę na magdalenki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą(silikonowej nie potrzeba). Nakładamy 3/4 ciasta do formy. Magdalenki pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń