Do góry

Desery Przepis na:

Buraczane kluski

Buraczane kluski

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Buraczane kluski"

Składniki

  • 2 upieczone buraki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/3 szkl. miąższu z białego pieczywa
  • 15 dag tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej + 2-3 łyżki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz ziołowy; dodatkowo: biała część z 1 pora
  • 2 łyżki śmietankowego serka do smarowania
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • gałązki szczypiorku do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Buraczane kluski

Przygotowanie

  1. Buraki zetrzyj na tarce o malutkich oczkach (odłóż 2 plasterki do dekoracji). Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, pieczywo pokrój. Jajka wbij do miski. Dodaj buraki, ziemniaki, pieczywo, ser, majeranek i mąkę. Dopraw do smaku. Wyrób na jednolitą masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

  2. Z masy uformuj okrągłe knedle i obtocz je w mące. Ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

  3. Por umyj i przekrój wzdłuż na połowę, a następnie na półtalarki. Podsmaż go na maśle z cukrem i solą. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj serek. Duś 3-4 minuty. Por wyłóż na półmisek, rozłóż na nim gorące knedliki, udekoruj natką, słupkami z buraka oraz szczypiorkiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń