Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie ciasteczka migdałowe o cytrynowym aromacie, idealne do kawy, wina, a nawet herbaty.
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3748
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41461
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 243
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3748
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41461
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 243
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Migdały możemy, ale nie musimy obierać ze skórki. Połowę migdałów siekamy drobno (można zmielić), resztę zostawiamy w całości.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż powstanie twarde ciasto. Formujemy z niego wałki o szerokości około 4-5 centymetrów. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Wyciągamy, kroimy w ukośne kromki i pieczemy raz jeszcze w temperaturze ok. 150 stopni przez 15-20 minut. Gotowe ciasteczka są zrumienione i twarde.
Cantuccini są bardzo twarde, dlatego najlepiej maczać je w kawie lub winie. Ponoć długo wytrzymują zamknięte w puszce, ale są tak dobre, że zazwyczaj znikają błyskawicznie ;) Smacznego!