Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie ciasteczka migdałowe o cytrynowym aromacie, idealne do kawy, wina, a nawet herbaty.
Migdały możemy, ale nie musimy obierać ze skórki. Połowę migdałów siekamy drobno (można zmielić), resztę zostawiamy w całości.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż powstanie twarde ciasto. Formujemy z niego wałki o szerokości około 4-5 centymetrów. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Wyciągamy, kroimy w ukośne kromki i pieczemy raz jeszcze w temperaturze ok. 150 stopni przez 15-20 minut. Gotowe ciasteczka są zrumienione i twarde.
Cantuccini są bardzo twarde, dlatego najlepiej maczać je w kawie lub winie. Ponoć długo wytrzymują zamknięte w puszce, ale są tak dobre, że zazwyczaj znikają błyskawicznie ;) Smacznego!
Przepis mam z restauracji z Rzymu w której przepracowałam 12 lat, do dziś ,to...
Odsłon: 4707
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1773
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 143
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32525
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3567
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1773
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 143
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32525
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3567
Składniki
Migdały możemy, ale nie musimy obierać ze skórki. Połowę migdałów siekamy drobno (można zmielić), resztę zostawiamy w całości.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż powstanie twarde ciasto. Formujemy z niego wałki o szerokości około 4-5 centymetrów. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Wyciągamy, kroimy w ukośne kromki i pieczemy raz jeszcze w temperaturze ok. 150 stopni przez 15-20 minut. Gotowe ciasteczka są zrumienione i twarde.
Cantuccini są bardzo twarde, dlatego najlepiej maczać je w kawie lub winie. Ponoć długo wytrzymują zamknięte w puszce, ale są tak dobre, że zazwyczaj znikają błyskawicznie ;) Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 70
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 241