Desery Przepis na:
Cappuccino-biszkoptowe

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 36
Dodano: 14.02.2010
Odsłon: 18639
Składniki
- jajka, 5
- cukier, 3/4 szkl
- Mąka pszenna, 1 i 1/4 szkl
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- kakao czarne, 4 łyżeczki
- KREM CAPPUCCINO
- mleko, 2 szkl
- cukier zwykły, 1/2 szkl
- cukier waniliowy, całe opakowanie
- budyń śmietankowy (waniliowy), 1
- pszenna mąka, 3 duże łyżki
- margaryna, kostka
- kawa cappuccino(smak wg,uznania), ok. 2 łyżki
- czekolada do dekoracji, jedna tabliczka (najtańsza)
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
BISZKOPT- Całe jajka ubić z cukrami i dodać mąkę, kakao i proszek. Wylać na blechę i piec ok 15-20 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół i można nasączyć np. wodą z cukrem i cytryną.
-
KREM- Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i cuk. waniliowym. Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką i budyniem i wlać do gotujacego się mleka. Powstanie bardzo gęsty budyń. Budyń ostudzić aż będzie zimny i zmiksować go z margaryną aż powsanie krem. Następnie dodać kawę cappuccino.
-
Gotowy kem wyłożyć na jedą część ciasta i przykyć drugą. Połowę czekolady można rozpuścić z masłem i polać ciasto a resztę czekolady zetrzeć na wiórki i posypać lub całość posypać czekoladowymi wiórkami.
Komentarze do przepisu (1)

Gutka 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Moje ulubione smaki kawowy i czekoladadowy w jednym :)3 Kto głosował? | Odpowiedz