Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składanie tego ciasta wydaje się być bardzo skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste do wykonania. Ze względu na aksamitny smak sera gorąco polecam...
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 344
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3791
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1309
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 344
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3791
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1309
Składniki
Masa: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Do utartej masy dodajemy po łyżce sera i dokładnie miksujemy.
Dzielimy masę na dwie części: 2/3 masy pozostawiamy w kolorze białym a do 1/3 dodajemy 2-3 łyżki kakao.
Układanie chatki: Na stół układamy papier do pieczenia.
Rozkładamy 3 rzędy herbatników po 7 w rzędzie.
Ułożone herbatniki smarujemy jasną częścią sera.
Na masę układamy kolejny rząd herbatników ale zaczynamy od połówki herbatnika - dzięki temu nasza chatka przy składaniu będzie stabilna i nie rozleci się (obrazuje to dołączona fotka).
Nakładamy ser z dodatkiem kakao ale tylko na środkowy rząd ciasteczek.
Składamy chatkę podkładając ręce pod papier do pieczenia i podnosząc dwa boczne rzędy herbatników aż ich końce zetkną się ze sobą (mnie co prawda nie wyszło za pierwszym razem). Po złożeniu powinien wyjść długi trójkąt.
Na końcach zawijamy papier do pieczenia i podkładamy pod spód ciasta, aby nasza chatka się nie rozsypała.
Wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
Wyrównujemy brzegi chatki i polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny aby polewa pięknie błyszczała.
Ciasto z łatwością daje się modyfikować, raz można zrobić kakaowy środek drugim razem śmietankowy. Można też do sera dodać orzechy lub wiórki kokosowe. Ja dostałam ten przepis z 5-6 lat temu, jednak dopiero w tym roku odważyłam się go zrobić. Bałam się tego składania ciasteczek. Teraz wiem, że jest ono bardzo łatwe...