Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18466
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18466
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i delikatnie całość ubijamy mikserem. Dodajemy szczyptę soli + mleko, nadal delikatnie ubijamy tak by nie powstała zbyt mocna piana. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę.Masa powinna być tak jak na naleśniki, delikatnie mieszamy i odstawiamy ciasto na około 30 minut (tak jak przy cieście naleśnikowym). W garnku rozgrzewamy tłuszcz i na około 5 minut przed smażeniem pierwszej rozetki wkładamy "rozetkową foremkę" żeby się mocno nagrzała wtedy ciasto nie będzie do niej przywierało. Garnek lub patelnię w którym roztapiamy tłuszcz , powinien być szeroki i nie za wysoki.
Rozgrzaną rozetkę zamaczamy w cieście lecz nie całą tylko do około 3/4 jej wysokości (żebyśmy mogli zdjąć elegancko rozetkę). Następnie wkładamy zanurzoną w cieście foremkę do gorącego tłuszczu i smażymy w nim rozetkę około 10 sekund. Usmażone rozetki wykładać jest najlepiej początkowo na papierowy ręczniczek żeby je odtłuścić a następnie partiami przekładać na talerz. Gotowe odsączone z tłuszczu rozetki posypać cukrem pudrem Smacznego :))