Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Balladyna to czekoladowy biszkopt z masą sernikową i malinami (stąd nazwa nawiązująca do dramatu Juliusza Słowackiego). W oryginale to prawdziwa bomba kaloryczna okraszona słodkim kajmakiem. Poniżej znajdziesz przepis na nieco odchudzoną wersję, w której królują maliny.
Blacha o wymiarach 25x35 cm
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 141
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2775
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3617
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 541
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7318
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 141
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2775
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3617
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 541
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7318
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Cały czas ubijając białka, stopniowo dodawaj cukier do wypieków, a następnie – po jednym żółtku. Przesiej sypkie składniki (obie mąki, kakao, proszek do pieczenia) przez sitko do osobnej miski. Delikatnie połącz je z masą jajeczną.
Ciasto przelej do natłuszczonej i przyprószonej mąką blachy o wymiarach 25x35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka). Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj ¼ ilości galaretki (pół torebki) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poczekaj, aż wystygnie i wymieszaj z około 1/3 ilości rozgniecionych widelcem malin. Galaretkę wylej na biszkopt i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż stężeje.
Rozpuść żelatynę w około 50 ml gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj z serkiem homogenizowanym, a następnie z lekko przestudzoną żelatyną. Przelej masę serową do blaszki z biszkoptem i z powrotem wstaw ją do lodówki. Poczekaj, aż całkowicie stężeje.
Przygotuj zgodnie z przepisem resztę galaretki i poczekaj, aż nieco przestygnie. Wysyp resztę malin na warstwę sernikową, zalej galaretką i odstaw do lodówki do czasu, aż stężeje.