Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4399

Dodano:

Odsłon: 5493

Ciasto Balladyna to pyszne serowo – kajmakowe ciasto z malinami. Dlaczego Balladyna? Pamiętacie dramat Słowackiego pt. „Balladyna” i garnek malin? Obowiązkowa lektura w szkole podstawowej czy gimnazjum, to już zależy od lat nauki. To właśnie przez te maliny ciasto ma swoją nazwę. Do zrobienia galaretki z malinami można użyć malin mrożonych. Ja używałam również takich. Plus mrożonych malin jest taki, że można je dodać do chłodnej galaretki a ta stężeje w oka mgnieniu. Sera możecie użyć mielonego z kostki jak i z wiaderka. To już zależy od tego jaki macie w lodówce. Ciasto będzie pyszne z jednym i drugim. Możecie upiec ciasto w odrobinie większej tortownicy, ponieważ wychodzi i tak wysokie.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę serową:
  • 70 dkg sera mielonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • opakowanie 20 dkg herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 galaretki malinowe
  • 0,7 l malin
  • 700 ml wody do galaretek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Balladyna

Przygotowanie

  1. Upiekłam biszkopt
    Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam za pomocą miksera aż cukier całkiem się rozpuścił a piana była sztywna. Dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Dosypałam przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Wylałam ciasto na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 24×24 cm) i piekłam ok. 25 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiekło, ostudziłam i przekroiłam na dwie części.

  2. Przygotowałam masę serową:
    Ser Ubiłam razem z śmietanką i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodałam ekstrakt waniliowy. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i ostudziłam. Dodałam do masy serowej i wymieszałam.

  3. Przełożyłam ciasto:
    Na pierwszą część ciasta wyłożyłam połowę masy serowej. Na masę serową wyłożyłam herbatniki i posmarowałam je masą kajmakową. Masę kajmakową przykryłam następną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyłam drugą część masy serowej. Całość przykryłam drugim blatem ciasta.

  4. Zrobiłam galaretkę:
    W 700 ml gorącej wody rozpuściłam galaretki, odstawiłam do ostudzenia. Kiedy galaretka przestygła wstawiłam ją do lodówki do dalszego tężenia. Na ciasto wyłożyłam maliny i zalałam je galaretką.
    Wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc. Myślę, że wystarczy ok. 4 godzin, by można było już je kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń