Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Balladyna to czekoladowy biszkopt z masą sernikową i malinami (stąd nazwa nawiązująca do dramatu Juliusza Słowackiego). W oryginale to prawdziwa bomba kaloryczna okraszona słodkim kajmakiem. Poniżej znajdziesz przepis na nieco odchudzoną wersję, w której królują maliny.
Blacha o wymiarach 25x35 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17153
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17153
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Cały czas ubijając białka, stopniowo dodawaj cukier do wypieków, a następnie – po jednym żółtku. Przesiej sypkie składniki (obie mąki, kakao, proszek do pieczenia) przez sitko do osobnej miski. Delikatnie połącz je z masą jajeczną.
Ciasto przelej do natłuszczonej i przyprószonej mąką blachy o wymiarach 25x35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka). Poczekaj, aż wystygnie.
Przygotuj ¼ ilości galaretki (pół torebki) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poczekaj, aż wystygnie i wymieszaj z około 1/3 ilości rozgniecionych widelcem malin. Galaretkę wylej na biszkopt i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż stężeje.
Rozpuść żelatynę w około 50 ml gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj z serkiem homogenizowanym, a następnie z lekko przestudzoną żelatyną. Przelej masę serową do blaszki z biszkoptem i z powrotem wstaw ją do lodówki. Poczekaj, aż całkowicie stężeje.
Przygotuj zgodnie z przepisem resztę galaretki i poczekaj, aż nieco przestygnie. Wysyp resztę malin na warstwę sernikową, zalej galaretką i odstaw do lodówki do czasu, aż stężeje.