Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekkie i smaczne doskonały deser na każdą okazje
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20560
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1075
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1260
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4274
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20560
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1075
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1260
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4274
Składniki
Oddzielic białka od żółtek ubic na sztywno dodając stopniowo cukier, potem dalej ubijając dodac żółtka. Odstawic mikser przesiac mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszac wylac do tortownicy wyłożone j papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 25-30 minut.
Masło utrzeć z 5 dag cukru pudru na puszysto, dodac zmiksowane banany (jeden zostawic cały do dekoracji). Banany po obraniu skropic sokiem z cytryny żeby nie robiły sie czarne. Na koniec dodać sztywniejącą galaretke cytrynowa rozpuszczona z żelatyną w szklance wody. wymieszana dokładnie mase wylac na biszkpt (wyłóżyć tortownice folia aluminiowa tak zeby wystawała z każdej strony i na folii umiescic biszkopt wtedy masa nam sie nie rozpłynie zanim zastygnie). Wstawic do chłodzenia do lodówki ( ja wrzucam do zamrażalnika i czesto zaglądam po około 10-15 minutach można nakładac kolejną warstwe).
Schłodzoną śmietane ubic na sztywno dodac cukier puder, zmiksowane maliny i rozpuszczoną w szklance wody tężejącą galaretkę malinową. Wylac na mase bananow i wstawic do lodówki, kiedy masa zacznie tężeć pokroic banana można też zostawic sobie kilka malin, i u łożyć to na masie malinowej. Zalac galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 400 ml. wody, i znowu wstawic do schłodzenia. Gdy galaretka zastygnie można kroic i podawac gościom:) Smacznego