Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Bananowo-malinowe

Ciasto Bananowo-malinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 1041

lekkie i smaczne doskonały deser na każdą okazje

Składniki

  • 3 jajka
  • 6 łyzek maki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg bananów
  • 20 dag malin
  • 250 ml śmietany 30%
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielic białka od żółtek ubic na sztywno dodając stopniowo cukier, potem dalej ubijając dodac żółtka. Odstawic mikser przesiac mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszac wylac do tortownicy wyłożone j papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 25-30 minut.

  2. Masło utrzeć z 5 dag cukru pudru na puszysto, dodac zmiksowane banany (jeden zostawic cały do dekoracji). Banany po obraniu skropic sokiem z cytryny żeby nie robiły sie czarne. Na koniec dodać sztywniejącą galaretke cytrynowa rozpuszczona z żelatyną w szklance wody. wymieszana dokładnie mase wylac na biszkpt (wyłóżyć tortownice folia aluminiowa tak zeby wystawała z każdej strony i na folii umiescic biszkopt wtedy masa nam sie nie rozpłynie zanim zastygnie). Wstawic do chłodzenia do lodówki ( ja wrzucam do zamrażalnika i czesto zaglądam po około 10-15 minutach można nakładac kolejną warstwe).

  3. Schłodzoną śmietane ubic na sztywno dodac cukier puder, zmiksowane
    maliny i rozpuszczoną w szklance wody tężejącą galaretkę malinową. Wylac na mase bananow i wstawic do lodówki, kiedy masa zacznie tężeć pokroic banana można też zostawic sobie kilka malin, i u łożyć to na masie malinowej. Zalac galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 400 ml. wody, i znowu wstawic do schłodzenia. Gdy galaretka zastygnie można kroic i podawac gościom:)
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń