Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia dla zapracowanych, z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową.
Maceraty to cenne oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków i całych ziół....
Odsłon: 45
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 83
Maceraty to cenne oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków i całych ziół....
Odsłon: 45
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 83
Składniki
Składniki na foremkę 10 cm x 30 cm. 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać ziarenka z laski wanilii i dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów można dodać więcej cukru pudru.
W oddzielnym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i łyżce 250 g serka. Miksować tylko do połączenia się śmietany z serkiem.
Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.
Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.
Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), zmieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu.
Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią kremu. Oryginalny wpis znajduje się na stronie: Kuchcik gotuje https://www.kuchcikgotuje.pl/2016/11/ciasto-bez-pieczenia-z-mascarpone.html