Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Ciasto biszkoptowe"

Składniki

  • 160 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 160 g drobnego cukru
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g dżemu lub konfitury porzeczkowej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść porzeczek do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe

Przygotowanie

  1. Białka i 30 g cukru ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy żółtka i resztę cukru, a pod koniec skórkę z cytryny, cukier waniliowy i przesianą mąkę.

  2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką brytfanny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180oC.

  3. Biszkopt wyjmujemy i przekrawamy. Dolną część smarujemy konfiturą porzeczkową lub dżemem z porzeczek, przykrywamy górną częścią. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Napełniamy nią szprycę do dekoracji tortów, worek cukierniczy lub torebkę foliową z obciętym rożkiem. Biszkopt kroimy na kawałki. Dekorujemy bitą śmietaną.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 1 zł

  5. Wartość odżywcza 1 porcji 315 kcal Białko 9,2 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 74 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń