Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe z czekoladowym musem, wspaniałe, polecam dla "Ciasteczkowych Potworków" :))))
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1677
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232113
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1677
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232113
Składniki
Ciasto: gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce ubiłam mikserem masło z cukrrem pudrem. Dodałam (po łyżeczce) ostudzonej czekolady (cały czas mixując). Dodałam szczyptę soli i kilka kropli esencji waniliowej lub cukru waniliowego. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym żółtku i powoli po troszeczkę mąki zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Piana z białek: W drugiej miseczce ubiłam na sztywno pianę z cukrem, najpierw ubić na sztywno pianę i wtedy dodać cukier, nie wcześniej. Połączyłam pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby piana z białek nie opadła. Jeżeli czekolada stwardnieje, to nie przejmować się, podczas pieczenia wszystko ładnie wyrośnie. Ale przy tym cieście proszę szybko wszystko wykonywać ;) Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wlałam ciasto. Piekłam ponad 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. TERAZ KREM: ● 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody. Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji ● 3 żółtka z ● 15 g cukru. Dodałam żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuściłam razem ● 50 g czekolady pełnej gorzkiej i ● 50 g pełnej mlecznej, dodając ● 3 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau). Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami. Ubiłam pianę z ● 3 białek, dodałam ● 20 g cukru, ubijałam dalej razem aż piana była błyszcząca. Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam ● 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.