Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z chili

Ciasto czekoladowe z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 866

Ciasto jest wyjątkowe bo bez mąki z mocno czekoladowym smakiem i nutą ostrej papryczki, a na wierzchu mus lub konfitura malinowa...

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 5 jajek
  • sól (szczypta)
  • Chili
  • konfitura z malin lub zrobić mus malinowy z świeżych owoców
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z chili

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić z masłem na mały ogniu. Ostudzić.

  2. Rozbić jaja oddzielić białka od żółte. do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy z żóltek dodawać stopniowo naszą rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, szczyptę chili i całość miksować na gładki krem. Na końcu dodać ubite bialka i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką.

  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok 50 min.( Najlepsza będzie tortownica śr, ok 25 cm)

    Ciasto można podawać na ciepło jak i na zimno, dekorując naszym musem malinowym.

    Przepis pochodzi z książki slow food

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń