Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód: czekoladę i masło umieścić w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.
Mus: Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. czekoladę i masło umieścić w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

annawk 14 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
zrobiłam kolejny już raz , tym razem dodałam paprykę chilli w płatkach , świetne jest połączenie smaku czekolady i chilli:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 16 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
zrobiłam je w sobotę i muszę powiedzieć , że to jest najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory jadłam, wzbogaciłam je dodając wiśnie ze spitytusu ....mmmmm pycha1 Kto głosował? | Odpowiedz

ewela1212 22 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
dzis zrobilam to ciasto. jest przepyszne. przepis sprawdzilam i z reka na sercu polecam.kiedys robilam podobne ciasto ale z kremem z serka maskarpone i smietanki kremowki.
2 Kto głosował? | Odpowiedz

momo 22 maja 2010Zgłoś do usunięcia
dziękuję za podpis, po moim zwróceniu uwagi. swoją drogą ciasto bardzo dobre1 Kto głosował? | Odpowiedz

Anna1303 22 maja 2010Zgłoś do usunięcia
momo najpierw dokładnie zobacz czy pod zdjęciem nie ma opisu skąd pochodzi przepis, a potem dopiero pisz komentarze!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

momo 22 maja 2010Zgłoś do usunięcia
świetne ciasto, tylko przepis żywcem przekopiowany ze strony www.kwestiasmaku.pl. Jeśli korzysta sie zcudzych przepisów, warto podać źródło.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ile mniej więcej wychodzi tego musu (w mililitrach?), gdyż chciałbym go podać jako osobny deser ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
mniam musi być pyszne....1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Nie pojawiły się dwa moje komentarze. :( Więc powtórzę po raz trzeci: Tyle czekolaaaaadyyyyyyyy! Musi być pyszne. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
na sam widok aż ślinka cieknie1 Kto głosował? | Odpowiedz