Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 36
Dodano: 15.07.2018
Odsłon: 264
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, odstawić.
Z drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru, i 2 łyżek mleka zrobić rozczyn, odstawić aż podwoi objętość.
2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę,
Masło roztopić, odstawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku w kąpieli wodnej, przestudzić.
Do jajek wlać rozczyn wsypać mąkę, sól, mleko z czekoladą, wyrobić - ja wyrabiałem robotem ok. 5-6 minut, następnie partiami wlewać i wrabiać masło, wmieszać sparzone rodzynki, zostawić w cieple do podwojenia objętości.
Przełożyć na blachę 22x35 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia włożyć odsączone z syropu jabłka, posypać kruszonką, pozwolić mu jeszcze wyrastać w cieple.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło rozdrabniać palcami, ja też robię to malakserem do czasu powstania grudek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)