Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny placek drożdżowy
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8199
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4556
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 597
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8199
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4556
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 597
Składniki
Drożdże kruszę do wysokiej miski i zasypuję 4 łyżkami cukru. Mleko lekko podgrzewam a ok 150g masła rozpuszczam( resztę zostawiam do kruszonki) Drożdże rozgniatam palcami dodając połowę mleka i połowę rozpuszczonego masła.
Za pomocą miksera mieszam miksturę dodając w trakcie mieszania mąkę. Uzupełniam od czasu do czasu mlekiem oraz masłem do całkowitego zużycia. Całość miksuję do momentu gdy ciasto odchodzi od miski i ma spójną teksturę a po dotknięciu jest lekko sprężyste
Po wyrobieniu ciasto kładę na posypany mąką blat i lekko je przerabiam nadając prostokątny kształt pasujący do foremki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej ciasto które następnie przykryte ściereczką i oprószone mąką wkładam do zimnego pieca na ok 45-60 min do wyrośnięcia .
Kruszonka ok 25 g zimnego masła, 3-4 łyżki cukru 4-5 łyżek maki oraz wiórki kokosowe dokładnie mieszam ze sobą za pomocą widelca. Gdy całość zlepi się w jedną ą masę wkładam ją do lodówki .
Na wyrośnięte ciasto rozkładam kruszonkę używając tarki lub krusząc ją po prostu w palcach. Ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni pieca i piekę przez ok 30-40 min. Po wyciągnięciu dobrze jest mu dać chwilę odpocząć choć trudno się oprzeć bo pachnie naprawdę świetnie. U nas w domu blacha znika w ciągu paru godzin.