Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny placek drożdżowy
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 766
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15218
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45794
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 766
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15218
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45794
Składniki
Drożdże kruszę do wysokiej miski i zasypuję 4 łyżkami cukru. Mleko lekko podgrzewam a ok 150g masła rozpuszczam( resztę zostawiam do kruszonki) Drożdże rozgniatam palcami dodając połowę mleka i połowę rozpuszczonego masła.
Za pomocą miksera mieszam miksturę dodając w trakcie mieszania mąkę. Uzupełniam od czasu do czasu mlekiem oraz masłem do całkowitego zużycia. Całość miksuję do momentu gdy ciasto odchodzi od miski i ma spójną teksturę a po dotknięciu jest lekko sprężyste
Po wyrobieniu ciasto kładę na posypany mąką blat i lekko je przerabiam nadając prostokątny kształt pasujący do foremki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej ciasto które następnie przykryte ściereczką i oprószone mąką wkładam do zimnego pieca na ok 45-60 min do wyrośnięcia .
Kruszonka ok 25 g zimnego masła, 3-4 łyżki cukru 4-5 łyżek maki oraz wiórki kokosowe dokładnie mieszam ze sobą za pomocą widelca. Gdy całość zlepi się w jedną ą masę wkładam ją do lodówki .
Na wyrośnięte ciasto rozkładam kruszonkę używając tarki lub krusząc ją po prostu w palcach. Ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni pieca i piekę przez ok 30-40 min. Po wyciągnięciu dobrze jest mu dać chwilę odpocząć choć trudno się oprzeć bo pachnie naprawdę świetnie. U nas w domu blacha znika w ciągu paru godzin.