Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 6803

Pyszny puszysty placek z mrożonymi owocami, u mnie z truskawkami, borówkami i malinami :)

Składniki

  • mąka 1,5 szkl
  • mleko 0,5 szkl
  • margaryna 1/4 kostki
  • drożdże 1/4 kostki
  • żółtka 1 szt.
  • cukier puder 1/4 szkl
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • owoce
  • Na kruszonkę:
  • mąka 1/4 szkl
  • cukier 1/4 szkl
  • margaryna 1/4 kostki
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę roztopić, wystudzić.

  2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru pudru, szczyptę soli, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na 20 min w ciepłym miejscu.

  3. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto i zostawić ponownie na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch wyłożyć owoce. Zrobić kruszonkę z mąki, cukru i margaryny. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na owoce. Piec ok 40 min w temp 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń