Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie wilgotne przepyszne:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Z połowy szklanki mleka łyżki mąki łyżeczki cukru i drożdży zrobić zaczyn(wszystko dobrze wymieszać,przykryć ręcznikiem aż zaczyn podwoi objętość). Mąkę przesiać,dodać cukier,żółtka,masło i resztę mleka,na końcu zaczyn po czym wszystko zagnieść.Odstawić ciasto na ok. godzinkę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Śliwki układamy jedną przy drugiej przekrojone na pół skórką do dołu. Na wierzch posypujemy kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach aż zrobią się małe grudki). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut. Smacznego!