Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 4862

Mięciutkie wilgotne przepyszne:)

Składniki

  • Ciasto:400g mąki pszennej
  • 200ml letniego mleka
  • 80g cukru
  • 80g roztopionego przestudzonego masła lub margaryny
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Kruszonka:4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Z połowy szklanki mleka łyżki mąki łyżeczki cukru i drożdży zrobić zaczyn(wszystko dobrze wymieszać,przykryć ręcznikiem aż zaczyn podwoi objętość).
    Mąkę przesiać,dodać cukier,żółtka,masło i resztę mleka,na końcu zaczyn po czym wszystko zagnieść.Odstawić ciasto na ok. godzinkę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
    Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
    Śliwki układamy jedną przy drugiej przekrojone na pół skórką do dołu.
    Na wierzch posypujemy kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach aż zrobią się małe grudki).
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elade 20 sierpnia 2016 Takiego przepisu szukałam!Prosty,tradycyjny.Dziękuję!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń