Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Z połowy szklanki mleka łyżki mąki łyżeczki cukru i drożdży zrobić zaczyn(wszystko dobrze wymieszać,przykryć ręcznikiem aż zaczyn podwoi objętość).
Mąkę przesiać,dodać cukier,żółtka,masło i resztę mleka,na końcu zaczyn po czym wszystko zagnieść.Odstawić ciasto na ok. godzinkę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Śliwki układamy jedną przy drugiej przekrojone na pół skórką do dołu.
Na wierzch posypujemy kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach aż zrobią się małe grudki).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

elade 20 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Takiego przepisu szukałam!Prosty,tradycyjny.Dziękuję!2 Kto głosował? | Odpowiedz