Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalne ciasto w rodzinie nie przesadzając ponad 20 lat , podawane na imprezkach dla dorosłych :) polecam bo jest specyficzne :) zmieniliśmy z mężem nazwę z pijaka na klin pijaka bo jak się tego ciasta raz spróbuje to się sięga po kolejnego i kolejnego jak pijak po klina :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4670
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 743
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4670
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 743
Składniki
biszkopt: ubij białka na sztywno z solą, następnie dodaj cukier, kolejno dodaj po jednym żółtku i dalej miksuj, następnie budyń i proszek do pieczenia, a na koniec napowietrzoną mąkę i delikatnie wymieszaj. wylej do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównaj. piecz 30 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. wystudż
utrzyj na puch masło z cukrem, dodaj jajko- dalej miksuj. dodaj zmielony mak i odrobinę zapachu migdałowego. tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj.
na masę układamy bardzo ścisło herbatniki moczone w wódce.
na herbatniki wylewamy polewę czekoladową - polecam mleczną. jak ktoś lubi można posypać wiórkami kokosowymi.
ciasto okrywamy folią aluminiową i na noc odstawiamy do lodówki żeby schłodziło się i nabrało smaku- swojego aromatu.