Do góry

Desery Przepis na:

ciasto klin pijaka

ciasto klin pijaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 7067

oryginalne ciasto w rodzinie nie przesadzając ponad 20 lat , podawane na imprezkach dla dorosłych :) polecam bo jest specyficzne :) zmieniliśmy z mężem nazwę z pijaka na klin pijaka bo jak się tego ciasta raz spróbuje to się sięga po kolejnego i kolejnego jak pijak po klina :)

Składniki

  • przepis na tradycyjną blaszkę 24x40 biszkopt: 5 jaj,
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 1,5 margaryny
  • 3/4 szkl. zmielonego maku
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • zapach migdałowy
  • 1 całe jajo
  • 3 paczki herbatników, ćwiartka wódki polewa czekoladowa,
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt: ubij białka na sztywno z solą, następnie dodaj cukier, kolejno dodaj po jednym żółtku i dalej miksuj, następnie budyń i proszek do pieczenia, a na koniec napowietrzoną mąkę i delikatnie wymieszaj. wylej do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównaj. piecz 30 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. wystudż

  2. utrzyj na puch masło z cukrem, dodaj jajko- dalej miksuj. dodaj zmielony mak i odrobinę zapachu migdałowego. tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj.

  3. na masę układamy bardzo ścisło herbatniki moczone w wódce.

  4. na herbatniki wylewamy polewę czekoladową - polecam mleczną. jak ktoś lubi można posypać wiórkami kokosowymi.

  5. ciasto okrywamy folią aluminiową i na noc odstawiamy do lodówki żeby schłodziło się i nabrało smaku- swojego aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń