Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 6647

Pyszne ciasto kokosowe. Zdjęcie zrobione teraz po upieczeniu.. Niestety masa jeszcze nie zastygła i rozlewa się na boki. W rzeczywistości jest wyższy. W mojej rodzinie wszyscy go uwielbiają.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dużych łyżek grysiku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 20 dag kokosu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Z białek ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i miksujemy a później żółtka. Gdy już to zrobimy przesiewamy mąkę do naszej masy i mieszamy łyżką drewnianą żeby spulchnić ciasto (nie mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia.
    Mój piekarnik piecze tylko w 180 stopniach :) tak więc piekę biszkopt pół godziny.

  2. Masa:
    Wlewamy do garnka 1 i 1/2 szklanki mleka i wstawiamy na palnik. Do drugiej połowy szklanki mleka wsypujemy grysik i mieszmy do połączenia. Gdy mleko będzie się gotowało i podnosiło do góry wlewamy do niego zawartość szklanki. Gdy grysik trochę zgęstnieje dodajemy cukier i ściągamy z ognia. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kokos. Najlepiej zostawić sobie trochę kokosu do posypania po wierzchu(ja zostawiam pół szklanki ale to jest jednak trochę za dużo bo potem kokosu na górze jest za duzo i spada). Ciepłą masę nakładamy na biszkopt i posypujemy po wierzchu kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń