Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto kokosowe. Zdjęcie zrobione teraz po upieczeniu.. Niestety masa jeszcze nie zastygła i rozlewa się na boki. W rzeczywistości jest wyższy. W mojej rodzinie wszyscy go uwielbiają.
Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i miksujemy a później żółtka. Gdy już to zrobimy przesiewamy mąkę do naszej masy i mieszamy łyżką drewnianą żeby spulchnić ciasto (nie mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia.
Mój piekarnik piecze tylko w 180 stopniach :) tak więc piekę biszkopt pół godziny.
Masa:
Wlewamy do garnka 1 i 1/2 szklanki mleka i wstawiamy na palnik. Do drugiej połowy szklanki mleka wsypujemy grysik i mieszmy do połączenia. Gdy mleko będzie się gotowało i podnosiło do góry wlewamy do niego zawartość szklanki. Gdy grysik trochę zgęstnieje dodajemy cukier i ściągamy z ognia. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kokos. Najlepiej zostawić sobie trochę kokosu do posypania po wierzchu(ja zostawiam pół szklanki ale to jest jednak trochę za dużo bo potem kokosu na górze jest za duzo i spada). Ciepłą masę nakładamy na biszkopt i posypujemy po wierzchu kokosem.
Przepis dnia
Pyszne połączenie chrupiącej bezy kokosowej z delikatnym budyniem i bitą śmie...
Odsłon: 72984
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53551
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166502
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 16
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53551
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166502
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 16
Składniki
Biszkopt: Z białek ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i miksujemy a później żółtka. Gdy już to zrobimy przesiewamy mąkę do naszej masy i mieszamy łyżką drewnianą żeby spulchnić ciasto (nie mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia. Mój piekarnik piecze tylko w 180 stopniach :) tak więc piekę biszkopt pół godziny.
Masa: Wlewamy do garnka 1 i 1/2 szklanki mleka i wstawiamy na palnik. Do drugiej połowy szklanki mleka wsypujemy grysik i mieszmy do połączenia. Gdy mleko będzie się gotowało i podnosiło do góry wlewamy do niego zawartość szklanki. Gdy grysik trochę zgęstnieje dodajemy cukier i ściągamy z ognia. Dodajemy kostkę margaryny i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kokos. Najlepiej zostawić sobie trochę kokosu do posypania po wierzchu(ja zostawiam pół szklanki ale to jest jednak trochę za dużo bo potem kokosu na górze jest za duzo i spada). Ciepłą masę nakładamy na biszkopt i posypujemy po wierzchu kokosem.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 53
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 194