Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1543

Dodano:

Odsłon: 1650

Ciasto krówka to bez wątpienia wypiek dla prawdziwych łasuchów i miłośników toffi. Ciasto wyróżnia się unikatowymi połączeniami i łatwością przygotowania. W sumie na przygotowanie i zrobienie ciasta krówki potrzebujecie około 1,5 do 2 godzin.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto krówka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Cukier trzcinowy wraz z wodą zagotowuje do momentu powstania gęstego syropu. Studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem do białości. Wolnym strumieniem dodaje do masy syrop. Cały czas ubijam masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Dodaje do masy jajecznej. Miksuje do połączenia się składników. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę 50 minut w 180 stopniach. Studzę i kroje na dwie części.
    Krem: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Krótko miksuje.
    Na pierwszy blat ciasta nakładam warstwę kajmaku. Na kajmak smaruje krem śmietanowy. Całość przykrywam drugim blatem. Chłodzę godzinę. Wierzch ciasta dekoruje pozostałym kajmakiem i krem. Ponownie chłodzę godzinę.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń