Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na puszysty placek pomarańczowy mięciutki i wilgotny, o niesamowicie intensywnym smaku i zapachu.
Tak jak przystało na ciasto bez pieczenia przygotowuje się je szybko, a zjad...
Odsłon: 14932
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 208
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1222
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 381
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 208
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1222
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 381
Składniki
Przygotowanie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 170℃
Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło wraz z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Dodajemy jajka, po jednym. Po każdym dodaniu jajka miksujemy do połączenia składników. Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na średnich oczkach tarki i dodajemy do masy. Miksujemy krótko i wyłączamy mikser (masa troszeczkę się zwarzy, ale nic nie szkodzi, tak ma być). Wsypujemy wcześniej przesiane suche składniki na przemian z sokiem pomarańczowym. Składniki dodajemy w 2-3 partiach. To znaczy 2-3 partie suchych składników na przemian z 2-3 partiami soku. Ucieramy krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 40 minut do suchego patyczka. (Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Może być potrzebne przedłużenie pieczenia o 5- 10 minut. To wszystko zależy od piekarnika) Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier pomarańczowy. Do miseczki przekładamy cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy otartą na dużych oczkach tarki. Mieszamy (gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki dodajemy cukru pudru, a gdyby wyszedł za gęsty dodajemy soku). Lukier wylewamy na górę ostudzonego ciasta. Ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek Wielkanocny
Desery
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Desery
Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem
Desery
Najlepsze ptysie z kremem ajerkoniakowym
Mazurek Wielkanocny
Mazurek Wielkanocny to tradycyjne ciasto którego nie może zabraknąć na Wielka...
Odsłon: 71
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto bez miksera z jabłkami i budyniem zapraszam po przepis
Odsłon: 502