Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na puszysty placek pomarańczowy mięciutki i wilgotny, o niesamowicie intensywnym smaku i zapachu.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
Składniki
Przygotowanie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 170℃
Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło wraz z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Dodajemy jajka, po jednym. Po każdym dodaniu jajka miksujemy do połączenia składników. Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na średnich oczkach tarki i dodajemy do masy. Miksujemy krótko i wyłączamy mikser (masa troszeczkę się zwarzy, ale nic nie szkodzi, tak ma być). Wsypujemy wcześniej przesiane suche składniki na przemian z sokiem pomarańczowym. Składniki dodajemy w 2-3 partiach. To znaczy 2-3 partie suchych składników na przemian z 2-3 partiami soku. Ucieramy krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 40 minut do suchego patyczka. (Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Może być potrzebne przedłużenie pieczenia o 5- 10 minut. To wszystko zależy od piekarnika) Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier pomarańczowy. Do miseczki przekładamy cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy otartą na dużych oczkach tarki. Mieszamy (gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki dodajemy cukru pudru, a gdyby wyszedł za gęsty dodajemy soku). Lukier wylewamy na górę ostudzonego ciasta. Ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi.