Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby wykonać ten proste ciasto nie potrzeba dużo czasu. Jest to wypiek łatwy w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są dobrze dostępne. Moim zdaniem ciasto "Bajka" jest ciastem uniwersalnym i ponadczasowym. Sprawdza się zarówno na przyjęciach rodzinnych, jak i w gronie przyjaciół. Ciasto " Bajka" jak sama nazwa wskazuje jest wypiek w którym poczujemy się jak w bajce.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17429
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4350
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1001
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1215
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4187
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17429
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4350
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1001
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1215
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4187
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę. Do masy jajecznej dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. 150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto. Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.
Zapraszam na mojego bloga !