Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wiewiórka"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14045
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1617
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15928
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14045
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1617
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15928
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6425
Składniki
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do miski i zasyp 1 szklanki cukru. Odstaw na 15 min, by puściły sok. Rodzynki zalej wrzątkiem. Po ok. 15 min osącz na sicie. Orzechy drobno posiekaj.
Na jabłka wykładaj w podanej kolejności odsączone rodzynki, orzechy, cynamon, pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, mleko i olej. Odstaw na 30 min. Po tym czasie całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą.
Ciasto przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 40- 50 minut.
Rada: Gorące ciasto możesz posypać startą gorzką czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałowymi. Wystudzone ciasto możesz też posypać cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 280 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie