Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 11402

Ciasto trochę pracochłonne ale końcowy efekt wszystko wynagrodzi :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 op cukru wanliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • Beza:
  • 6 białek
  • 2 kisiele wiśniowe
  • 3\\4 szklanki cukru
  • wiśnie z kompotu lub mrożone
  • Krem :
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • cukier do smaku
  • margaryna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto wiśniowe

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z margaryną ,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Pozostawić na noc w lodówce. Ciasto podzielić na 6 części. Z białek ubić pianę z 3\\4 szkl cukru, na koniec dodać kisiele. Gotową pianę podzielić na 3 części. Wałkujemy placek nakładając jedną część białek , układamy wiśnie to przykrywamy drugim plackiem i tak pieczemy 3 placki podwójne. Placki pieczemy 20-25 minut w temp 200 stopni.

  2. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka, ostudzić. Budyń utrzeć z margaryną i przekładać zimne ciasta wiśniowe. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 15 września 2014 fajnie brzmi no i wisienki - moje ulubione z kompotu ;) Jak na razie idzie do książki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń