Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla Tych, co lubią cytrynowy smak...
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1305
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24872
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1305
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24872
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 88
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, części cukru pudru (2 część do piany), masła, proszku do pieczenia i żółtek.
Sparzyć cytrynkę, zetrzeć skórkę na tarce (drobne oczka) i wycisnąć sok (przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią). Wlać do ciasta i wyrobić.
Podzielić ciasto na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą - na kuleczki
Do jednej części dodać kakao.
Rozwałkować ciasto białe na spód wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki, posmarować dżemem, następnie wyłożyć ciasto ciemne z kakao i pianę ubitą z resztą cukru pudru. Z ostatniej najmniejszej części uformować kuleczki i delikatnie ułożyć na wierzchu piany.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.