Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla Tych, co lubią cytrynowy smak...
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 682
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2814
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 931
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14560
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 682
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2814
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 931
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14560
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, części cukru pudru (2 część do piany), masła, proszku do pieczenia i żółtek.
Sparzyć cytrynkę, zetrzeć skórkę na tarce (drobne oczka) i wycisnąć sok (przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią). Wlać do ciasta i wyrobić.
Podzielić ciasto na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą - na kuleczki
Do jednej części dodać kakao.
Rozwałkować ciasto białe na spód wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki, posmarować dżemem, następnie wyłożyć ciasto ciemne z kakao i pianę ubitą z resztą cukru pudru. Z ostatniej najmniejszej części uformować kuleczki i delikatnie ułożyć na wierzchu piany.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.