Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z cytrynką

Ciasto z cytrynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 7878

Dla Tych, co lubią cytrynowy smak...

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • masło lub margaryna, kostka
  • kakao, 3 dag
  • jajka, 4 duże
  • cukier puder, 25 dag
  • dżem kwaśny najlepiej agrestowy lub powidła, słoiczk
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cytryna, 1 duża
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z cytrynką

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, części cukru pudru (2 część do piany), masła, proszku do pieczenia i żółtek.

  2. Sparzyć cytrynkę, zetrzeć skórkę na tarce (drobne oczka) i wycisnąć sok (przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią). Wlać do ciasta i wyrobić.

  3. Podzielić ciasto na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą - na kuleczki

  4. Do jednej części dodać kakao.

  5. Rozwałkować ciasto białe na spód wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki, posmarować dżemem, następnie wyłożyć ciasto ciemne z kakao i pianę ubitą z resztą cukru pudru. Z ostatniej najmniejszej części uformować kuleczki i delikatnie ułożyć na wierzchu piany.

  6. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 lutego 2011 Na takie ciacho też bym się wybrał!wygląda na bardzo smaczne i przepis bardzo czytelny i dokładny!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń