Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla Tych, co lubią cytrynowy smak...
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2305
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1424
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 527
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3591
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1281
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2305
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1424
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 527
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3591
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1281
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, części cukru pudru (2 część do piany), masła, proszku do pieczenia i żółtek.
Sparzyć cytrynkę, zetrzeć skórkę na tarce (drobne oczka) i wycisnąć sok (przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią). Wlać do ciasta i wyrobić.
Podzielić ciasto na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą - na kuleczki
Do jednej części dodać kakao.
Rozwałkować ciasto białe na spód wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki, posmarować dżemem, następnie wyłożyć ciasto ciemne z kakao i pianę ubitą z resztą cukru pudru. Z ostatniej najmniejszej części uformować kuleczki i delikatnie ułożyć na wierzchu piany.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.