Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 9550

Ten przepis znalazłam w gazecie,wypróbowałam i mnie oraz mojej rodzince bardzo smakuje :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • Składniki na masę jabłkową:
  • 1kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 opakowania dowolnej galaretki
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g masła
  • Polewa czekoladowa
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto
    1. Jajka ubić z cukrem.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
    2.Blaszkę o wymiarach 25x40cm wyłożyć pergaminem.Ciasto wlać do formy. Piec 30 min w temperaturze 170 stopni.

    Masa jabłkowa
    Jabłka obrać,zetrzec na tarce o grubych oczkach.
    Masło roztopić,dodać jabłka,chwilę smażyć.Wsypać galaretkę,wymieszac i jeszcze chwilę smażyć.

    Masa budyniowa
    W 3/4 szklanki mleka rozpuścić żółtka i mąkę.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem.Dodać mleko z mąką,ugotować budyń.

  2. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części.
    Na jedna część ciasta wyłożyć masę jabłkową,następnie rozsmarować masę budyniową.
    Przykryć drugą częścią ciasta.
    Polać polewą .Udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 03 kwietnia 2014 Przepis niestaranny,domyslam sie ze 200g mala nalezy zmiksowac z chlodnym budyniem

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń