Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 351
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 393
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 351
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 393
Składniki
Mak zalewam wrzątkiem, zagotowuję przez 30 minut, potem odstawiam do ostudzenia. Odciskam z nadmiaru wody.
Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję mak, kakao, mąkę i proszek. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy makowej i mieszam delikatnie.
Ciasto przekładam do formy i piekę 30 minut w 170 st. C.
Serek, śmietanę i cukier miksuję.
Mascarpone i nutellę miksuję.
Ciasto makowe skrapiam ponczem, wykładam masę śmietankową. Wiśnie odsączam i delikatnie wciskam w masę. Biszkopty namaczam w kawie i likierze. Układam je bardzo ściśle. Rozprowadzam masę z nutellą.
Ciasto schładzam.