Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z makiem i wiśniami

Ciasto z makiem i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 2897

:)

Składniki

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g Nutelli
  • 50 ml likieru kawowego
  • 50 ml wody
  • 1 szklanka wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2/3 szklanki kawy
  • 2 łyżki likieru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak zalewam wrzątkiem, zagotowuję przez 30 minut, potem odstawiam do ostudzenia. Odciskam z nadmiaru wody.

  2. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję mak, kakao, mąkę i proszek. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy makowej i mieszam delikatnie.

  3. Ciasto przekładam do formy i piekę 30 minut w 170 st. C.

  4. Serek, śmietanę i cukier miksuję.

  5. Mascarpone i nutellę miksuję.

  6. Ciasto makowe skrapiam ponczem, wykładam masę śmietankową. Wiśnie odsączam i delikatnie wciskam w masę. Biszkopty namaczam w kawie i likierze. Układam je bardzo ściśle. Rozprowadzam masę z nutellą.

  7. Ciasto schładzam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń