Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
12 porcji pysznego, słodziutkiego torciku! :) Przepis pochodzi z książki: "Czekolada. Z kuchennej półeczki."
Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
MASA TRUFLOWA
W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 236
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 54
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 136
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 160
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 130
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 216
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 236
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 54
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 136
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 160
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 130
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 216
Składniki
Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na upalne dni
Desery
Ciasto z truskawkami
Desery
Gorące ciasto mleczne.
Desery
Orzeszki z kajmakiem
Ciasto na upalne dni
Kiedy na dworze skwar, przygotuj szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie...
Odsłon: 184
Ciasto z truskawkami
Proste ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką, które wychodzi miękkie i de...
Odsłon: 247