Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
składniki na 12 porcji 30dag.mąki 20dag.masła 1 jajko 10g.żelatyny 1kg.śliwek 10dag cukru 2łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanka śmietany kremówki 12 połówek orzechów włoskich
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Składniki
Mąkę przesiać na stolnice ,posiekać z masłem,po czym dosypać odrobinę cukru i wyrabiać w środek jajko.Zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć je przykryte na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki tortownicy (O średnicy 28 cm.)Spód ponakłuwać a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni,żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach zimnej wody .śliwki umyć,wydrylować i gotować z cukrem przez 5 minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, dolać do śliwek i zagotować.Dosypać zmielone orzechy.Do masy śliwkowej dodać również żelatynę.Masę ułóż na cieście,całość odstwić do lodówki do zagęstnięcia na 1 godzinę,śmietanę ubić na sztywno.Ciasto ozdobić bitom śmietaną i połówkami orzechów.