Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 50
Dodano: 24.02.2008
Odsłon: 2808
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiać na stolnice ,posiekać z masłem,po czym dosypać odrobinę cukru i wyrabiać w środek jajko.Zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć je przykryte na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki tortownicy (O średnicy 28 cm.)Spód ponakłuwać a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni,żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach zimnej wody .śliwki umyć,wydrylować i gotować z cukrem przez 5 minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, dolać do śliwek i zagotować.Dosypać zmielone orzechy.Do masy śliwkowej dodać również żelatynę.Masę ułóż na cieście,całość odstwić do lodówki do zagęstnięcia na 1 godzinę,śmietanę ubić na sztywno.Ciasto ozdobić bitom śmietaną i połówkami orzechów.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)