Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie, bardzo pyszne. Przepis na kwadratową blachę około 25 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20856
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20856
Składniki
Ja mam swój sprawdzony sposób na biszkopt: 4 białka ubijam z 3/4 szkl. cukru na gładką masę. Dodaję 4 żółtka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę octu, 2 łyżki kakao. Piekę 25 min. w 180 st.. Wyłączam piekarnik i ciasto sobie tam siedzi w cieple ok 30 min - dzięki temu nie opada i ma płaski wierzch. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Ponczuję osłodzonym naparem z herbaty z cytryną i odrobioną wódki.
Masa: 3 łyżki żelatyny rozpuszczam w połowie szkl. wody. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem do smaku, dodaję tężejącą żelatynę. Od razu rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim.
Wierzch: Gotową masę krówkową gotuję (w zamkniętej puszcze) przez godzinę, czasem dłużej - zależy ile mam czasu. Następnie studzę. Jest wtedy bardziej plastyczna. Rozsmarować ją na górze ciasta. W między czasie trzeba uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika (oczywiście łuskane). Dodać 1/4 kostki masła, 7 łyżek mleka i 4 łyżki cukru pudru. Jak połączą się ze sobą wykładam mieszankę na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia (można ją zostawić na patelni, ale potem ciężko ją domyć :)) Gdy ostygnie - pokruszyć i wgnieść lekko w masę krówkową na biszkopcie. Smacznego!