Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe markizy

Cytrynowe markizy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowe markizy"

Składniki

  • jajko
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 5 kropli aromatu cytrynowego. Krem:
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny. Lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowe markizy

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier. Wbij jajko, dodaj skórkę, aromat, wsyp mąkę, zmiksuj. Uformuj kulę, zawiń w folię, schładzaj w lodówce przez 2 godziny.

  2. Ciasto rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka, przetnij je na połówki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 20 minut.

  3. Zmiksuj na krem. Kładź go na ciasteczka, przykrywaj drugim. Cukier puder przesiej, dodaj sok z cytryny, utrzyj na gładką masę. Podziel ją na 3 części, do każdej dodaj inny barwnik, wymieszaj. Udekoruj ciastka.

  4. CZAS: około 2 godzin

  5. By uzyskać bardzo mocny lukier, weź białko, 1,5 szklanki cukru pudru i kilka kropli wody mineralnej. Białko ubij delikatnie mikserem, dodaj cukier i ucieraj (nie ubijaj!) przez 15 minut.

  6. Lukier powinien być biały, lśniący i gęsty jak śmietana. Jeśli lukier będzie za gęsty, dolej dosłownie kilka kropli wody. By lukier był kolorowy, najlepiej dodać do niego barwnik w żelu lub proszku.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń