Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowe markizy"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Składniki
Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier. Wbij jajko, dodaj skórkę, aromat, wsyp mąkę, zmiksuj. Uformuj kulę, zawiń w folię, schładzaj w lodówce przez 2 godziny.
Ciasto rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka, przetnij je na połówki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 20 minut.
Zmiksuj na krem. Kładź go na ciasteczka, przykrywaj drugim. Cukier puder przesiej, dodaj sok z cytryny, utrzyj na gładką masę. Podziel ją na 3 części, do każdej dodaj inny barwnik, wymieszaj. Udekoruj ciastka.
CZAS: około 2 godzin
By uzyskać bardzo mocny lukier, weź białko, 1,5 szklanki cukru pudru i kilka kropli wody mineralnej. Białko ubij delikatnie mikserem, dodaj cukier i ucieraj (nie ubijaj!) przez 15 minut.
Lukier powinien być biały, lśniący i gęsty jak śmietana. Jeśli lukier będzie za gęsty, dolej dosłownie kilka kropli wody. By lukier był kolorowy, najlepiej dodać do niego barwnik w żelu lub proszku.Źródło: Dobry Tydzień