Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec - ciasto

Cytrynowiec - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 21817

Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Cytrynowiec rozpływa się w ustach, smaczny, orzeźwiający. Poprawi nastrój każdemu kto tego potrzebuje :) Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta.

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 5 jajek rozm. L
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa cytrynowa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny)
  • 1 masło 20 dkg
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • Bita śmietana:
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Polewa:
  • 12 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • herbatniki kakaowe ok. 15 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem. Kolejno dodawałam żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam.

    Piekłam w blaszce 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

  2. Zagotowałam 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W drugiej szklance wody wymieszałam budyń i wlewałam do gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia.

  3. Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę.
    Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno.
    Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową.
    Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki.

  4. Zrobiłam polewę.

    Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam.

    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy.

    Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze.

    Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki.

  5. Notatki:
    *użyłam do wykończenia ciasta herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki.
    *biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje na spód Cytrynowca.
    *można dolać odrobinę więcej soku z cytryn tak do 3/4 szklanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń