Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1
Dodano: 03.01.2009
Odsłon: 1457
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej.
Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa.
Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady.
Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie.
Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała.
Na dno następnej foremki wysyp kakao.
Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni).
Na koniec włóż trufle na kilka godzin do lodówki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

muszelka 03 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
ile ma być jajek?0 Kto głosował? | Odpowiedz