Do góry

Desery Przepis na:

czekoladowo- orzechowy tort mojej Mamy

czekoladowo- orzechowy tort mojej Mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 2199

pyszne

Składniki

  • jajka, 10
  • cukier krysztal, 650g(250 do tortu 400g do masy)
  • orzechy wloskie mielone, 250g
  • kakao, 50g
  • maka pszenna, 2 lyzki
  • proszek do pieczenia, 1 lyzka
  • Jaja, 6
  • maslo, 5kostek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
czekoladowo- orzechowy tort mojej Mamy

Przygotowanie

  1. Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i ubijac.Gdy bedzie sztywne dodac zoltka i ubic.Na koncu make ,proszek ,orzechy i kakao i lekko wymieszac najlepiej drewniana lyzka.Robic najlepiej na dwa razy po 5 jaj.Piec na 160-170stopni okolo 45 mi.piec w tortownicy o srednicy 26 cm lub blaszce prostokatnej. masa na parze. 6jajek ubic z cukrem na parze az powieksza swoja objetosc i zbieleja . Studzic mieszajac co jakis czas ubijaczka.Mozna dodac do smaku kawe rozpuszczalna lub capuccino. Zimna mase dodawac powoli do 5 kostek masla wczesniej roztartych mikserem na gladka mase.Zimne placki przekroic na pol i pozwstale 4 placki paczowac monca herbata i przekladac masa.Ozdabiac wedle uznania.Najlepiej smakuje na drugi dzien z lodowki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń