Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowy z mascarpone

Deser truskawkowy z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 19663

Bardzo smaczny, owocowy deser, idealny na upalne dni

Składniki

  • truskawki ok. 30 szt.
  • banan 1 szt.
  • syrop z agawy, miód lub cukier 6-7 łyżek
  • prażone migdały w płatkach
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietanka kremówka 250 ml
  • esencja waniliowa 1 łyżka
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miksera/robota kuchennego z funkcją ubijania przekładamy serek mascarpone i lekko ubijamy rozluźniając gęstą konsystencję. Powoli i stopniowo wlewamy śmietankę, dodajemy 2-3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru i ubijamy do uzyskania puszystej masy.

  2. W mikserze lub blenderze miksujemy ok. 20 truskawek z bananem i dosładzamy do smaku 2-3 łyżkami syropu z agawy, cukru lub miodu. Pozostałe truskawki kroimy na małe kawałki.

  3. W wybranym przez nas naczyniu (ja użyłam małych szklanek, świetnym wyborem będą też kieliszki do martini) układamy masę z serka i mus truskawkowy. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki truskawki. Całość dekorujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń