Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, acz proste. Pewnie znane ale nie odnalazłam na Smakerze, więc dodaję.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15145
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15145
Składniki
Rozpuszczamy 1 galaretkę w 1,5 szklanki wody. Na desce pod placek rozkładamy folię aluminiową, a na niej trzy rzędy po 5 herbatników zaraz obok siebie, wzdłuż długiego boku. Smarujemy połową serka w wiadereczka, rozkładając równomiernie. Na serek układamy kolejną warstwę herbatników a resztę serka wykładamy jak poprzednio. Następnie na środku rozkładamy stężałą galaretkę (musi być taka żeby się jeszcze dała wyłożyć łyżką). Można rozłożyć tak około 2/3 z niej, żeby domek się ładnie zamknął.
Finałem tej operacji jest bardzo skomplikowana czynność: chwytamy folię aluminiową po obu stronach i składamy konstrukcje na kształt trójkąta. Delikatnie dociskamy i zawijamy folią wystającą po bokach.
Domek wkładamy do lodówki na 6 - 12 godzin, potem wyjmujemy z folii i polewamy polewą. Kroimy na kawałki grubości około 3 cm i voila.