Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak mojego dzieciństa;)
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1312
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 1039
Polecam.
Odsłon: 277
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 19
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1312
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 1039
Polecam.
Odsłon: 277
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 19
Składniki
Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie. Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. Nakryj miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na stół posypany mąką dodaj pokruszoną czekolade albo rodzynki i zagnieć ponownie. Teraz możesz już zrobić z niego co chcesz, na przykład placek, babkę, bułeczki. Uformuj więc ciasto tak jak Ci to najbardziej odpowiada. Pamiętaj, że ciasto mocno rośnie, robiąc babkę nie wkładaj zbyt dużo ciasta do formy bo Ci z niej ucieknie. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz posyp kruszonką. Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca. Z podanego ciasta możesz też przygotować nadziewane bułeczki lub rogaliki. Pamiętaj aby przy robieniu rogalików brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem.
Przepis na kruszonkę: Składniki: 80g mąki, 50g masła, 50g cukru pudru, trochę cukru waniliowego Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję