Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżówki z makiem oblane lukrem
Artykuł sponsorowany
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 206
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 417
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 206
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 417
Składniki
Rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier oraz letnie mleko. Tak przygotowany roztwór pozostaw na 15 minut. Do osobnej miski przesiej mąkę, następnie dodaj zaczyn, sól, roztopione masło, żółtka. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała spójna konsystencja. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przedziel na pół i rozwałkuj jedną z części. Na rozwałkowane ciasto nanieś masę makową i rozprowadź ją równomiernie na powierzchni. Następnie zawiń ciasto w taki sposób w jaki zwija się roladę. Zawinięte ciasto pokrój na 6 części. Ułóż je ja blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z części przyciśnij na środku nożem. Następnie przykryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj delikatnie za pomocą pędzla żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Tak przygotowane drożdżówki umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 20 minut. Aby przygotować lukier w osobnej misce umieść cukier puder dodaj do niego łyżkę cytryny, ok. 5 łyżek gorącej wody i mieszaj tak długo, aż powstanie gładka konsystencja. Upieczone drożdżówki polej delikatnie przygotowanym lukrem.